Drámaian megugrasztja a vérnyomást, mégis hatszor több fogy belőle, mint amennyire szükség lenne.

Tudtad, hogy ki volt Mátyás király édesapja? Itt van hat olyan kérdés, amelyeket érdemes megválaszolni, ha a legnagyobb magyar királyokról beszélünk!

A WHO 2025 januárjában tette közzé legújabb ajánlását, amely a sófogyasztás csökkentésére irányul. A szervezet becslése szerint évente körülbelül 1,9 millió ember halála köthető a túlzott nátriumbevitelhez. Ennek kapcsán az Egészségügyi Világszervezet számos alternatív megoldást javasolt a sófogyasztás mérséklésére, többek között a káliummal gazdagított, nátriumban szegény só használatának népszerűsítését.

Az ilyen típusú sóval kapcsolatban egy évtizede még az a hiedelem terjedt el az interneten, hogy "mérgező", és hogy közvetve számos betegség kockázatát fokozza. Szarka Dorottya, a Kardioközpont dietetikusa nyújtott segítséget az eligibilitás tisztázásában.

A napi sóbevitel 5 g alá csökkentése (ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) 23%-kal mérsékelheti a stroke kockázatát, és 17%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Magasvérnyomás-betegek esetében az ajánlott napi nátriumbevitel 2-3,5 mg között mozog, és a WHO is ugyanilyen mennyiséget ajánl az egészséges felnőttek számára. Ezzel szemben a magyar lakosság sófogyasztása drámaian túllépi az ajánlott értékeket: a férfiak átlagosan 16,1 gramm, míg a nők körülbelül 12,2 gramm sót fogyasztanak naponta, ami jelentősen meghaladja a javasolt mennyiséget.

Fontos megértenünk, hogy a sófogyasztás csökkentése nem csupán az asztali sózásra korlátozódik. Elsősorban a főzés során érdemes kevesebb, nátriumban szegény sót alkalmaznunk. Ezen kívül jelentősen mérsékelni kellene a sóban gazdag élelmiszerek, például a húskészítmények, készételek, pékáruk, sajtok, chipsek, sós rágcsálnivalók, szószok és ételízesítők fogyasztását is. A tudatos választás és a mértékletesség segíthet egészségünk megőrzésében.

A WHO annyira lényegesnek tartja a sóbevitel csökkentését, hogy most először globális irányelveket is megfogalmazott a sópótlók használatával kapcsolatban. Az egészségügyi szervezet az alábbi lépéseket javasolja a túlzott sófogyasztás mérséklésére:

Ez a legutóbbi ajánlás sokak figyelmét felkelthette, hiszen a 2010-es években az interneten egy kisebb mozgalom bontakozott ki, amely a káliummal dúsított só "veszélyeire" hívta fel a figyelmet. Az akkori körlevél egyik legriasztóbb megállapítása az volt, hogy ezek a sók mérgezőnek számítanak, és éppen azoknak a betegségeknek a kockázatát növelik, amelyek ellen használni szándékozták őket, különösen a szív- és érrendszeri problémák esetében.

A sótartalom feltüntetése 2016. december 13-a óta minden csomagolt élelmiszeren kötelező, így érdemes alaposan átnézni az élelmiszercímkéket. Alacsony sótartalmúnak számít az a kenyér vagy pékáru, amely 100 grammonként legfeljebb 0,4 gramm sót tartalmaz. A sószegény sajtok vagy sajtkészítmények esetében a megengedett sótartalom maximum 1 gramm/100 gramm, míg a felvágottak esetében ideális, ha 100 grammban legfeljebb 2 gramm só található. Az ásványvizeknél is figyeljünk oda, hogy a literenkénti nátriumtartalom ne haladja meg a 20 mg-ot.

Mi az igazság a káliummal dúsított sóról?

Nátriumra szüksége van a szervezetnek, a folyadékháztartás, az ingerületátvitel és a vérnyomás-szabályozás szempontjából, de közel sem akkora mennyiségben, amennyiben ma a legtöbben fogyasztják. A magas nátriumtartalmú étrend számos kutatás szerint összefügg a szív-ér rendszeri betegségek megnövekedett kockázatával, tehát mindenképpen törekedni kell a mennyiség csökkentésére. Ugyanakkor a legtöbben ragaszkodunk a megsózott ételekhez, anélkül ízetlennek érezzük az ételt.

A WHO ajánlása szerint érdemes a káliummal dúsított sót használni, amelyben a hagyományos nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítik. Ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy nemcsak ízesíthetjük vele az ételeinket, hanem a szükséges káliumot is bevihetjük a szervezetünkbe, amelyből sokan nem fogyasztanak elegendőt. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a vesebetegségben szenvedőknek körültekintően kell eljárniuk, mivel a túlzott káliumbevitel hiperkalémiához vezethet.

Mindenképpen érdemes felfedezni a sóhelyettesítő lehetőségeket, és a szükséges káliumot inkább zöldségek és gyümölcsök formájában bevinni. Kulcsfontosságú, hogy ha az étrendünk sótartalmát csökkentjük, akkor ezt fokozatosan tegyük. Ezáltal nagyobb eséllyel érhetünk el tartós változást – hangsúlyozza Szarka Dorottya, a Kardioközpont dietetikusa.

A sózás helyett érdemes felfedezni a különböző fűszernövények sokszínű világát, amelyek ízvilága gazdagíthatja ételeinket. Például a vasfű, amelyet sokan nem ismernek, kiváló sóhelyettesítőként funkcionálhat. Emellett érdemes kísérletezni az ecetek, a különböző hagymafajták felhasználásával, vagy akár savanyúságok és fermentált zöldségek fogyasztásával a főételek mellé, hiszen ezek új dimenziókat adhatnak az ízekhez. Ha pedig valaki a magas vérnyomásának csökkentésére törekszik, a legjobb megoldás a dietetikus által kidolgozott, személyre szabott étrend követése, amely hatékonyan támogatja a kardiológiai kezeléseket is.

Related posts