Először észleltek csimpánzokat, akik társaságban élvezik az alkoholfogyasztást | 24

Credit Anna Bowland / Cantanhez Chimpanzee Project / University of Exeter
Első alkalommal sikerült megfigyelni, ahogy csimpánzok alkoholtartalmú táplálékot osztanak meg egymással. Az erről készült tanulmány szerint ez a szokás, amely az emberszabásúak között elterjedt, valószínűleg hozzájárult a társasági ivás kultúrájának kialakulásához az emberek körében.
A Live Science jelentése szerint Nyugat-Afrikában rögzítették azt a lenyűgöző videót, amelyen csimpánzok erjedt gyümölcsöt fogyasztanak. Ez az első olyan bizonyíték, amely alátámasztja, hogy nem csupán az ember, hanem más emberfélék is közösen élvezik az alkoholt. Ez a felfedezés arra utal, hogy az alkoholfogyasztás szokása mélyen beágyazódhatott a főemlősök genetikai örökségébe.
Tudomásunk szerint a történelem folyamán az emberek - amikor csak lehetőségük adódott rá - gyakran összeültek, hogy közös lakomákat tartsanak. Ez a hagyomány számos előnnyel jár, mint például a társas kapcsolatok megerősítése, amelyek életfontosságúak az emberi túlélés szempontjából. Érdekes módon a szakemberek úgy vélik, hogy a csimpánzoknál is hasonló szerepet játszhat az alkoholtartalmú ételek közös elfogyasztása.
Ezek az állatok jellemzően nem osztoznak az étkezésen, így feltételezhetjük, hogy az erjedt gyümölcsök megosztása jelentős szerepet játszhat a viselkedésükben.
- osztotta meg Kimberley Hockings, a kutatás egyik társszerzője.
Egyúttal hangsúlyozta, hogy mielőtt véglegesen eldöntenék a dolgot, fontos lenne tisztázniuk, vajon a csimpánzok valóban szándékosan keresik-e meg és osztják-e meg egymással az erjedt gyümölcsöket.
A kutatók kiemelték, nem valószínű, hogy a csimpánzok berúgnak ezektől a gyümölcsöktől, hiszen alkoholtartalmuk csupán 0,61 százalék körüli, ráadásul a részegség jelentősen csökkentené túlélési esélyeiket. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az erjedt gyümölcsök fogyasztását nem feltétlenül az alkoholtartalma miatt fogyasztják a majmok: szó lehet egyszerűen arról, hogy ezeket a terméseket könnyebb felbontani, mint a kevésbé éretteket, ezért kisebb energiabefektetéssel nyerhető belőlük élelem.
Az alkoholfogyasztás valószínűleg széles körben elterjedt jelenség a természet világában, hiszen sok gyümölcs és nedv tartalmaz etanolt, amelyet az állatok szívesen fogyasztanak. Éppen ezért nem meglepő, hogy az emberek és a csimpánzok közös ősének már körülbelül 10 millió évvel ezelőtt sikerült alkalmazkodnia ehhez a vegyülethez, lehetővé téve az alkohol megemésztését és lebontását. Az alkoholfogyasztás hagyománya az emberi fajnál sem szűnt meg, hiszen a régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban is készítettek szeszes italokat. Nemrégiben például olyan nyomokra bukkantak, amelyek 10 ezer évvel ezelőtti sörfőzésre utalnak.