Kívül roppanós, belül pedig lágy és szaftos: ez a citromos pöfeteg recept valódi ínycsiklandó élmény, még a kezdők számára is könnyen elkészíthető!

A pöfeteg süti a legegyszerűbb és legszembetűnőbb édességek közé tartozik: csupán annyira van szükség, hogy a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd a kapott masszából kis golyókat formáljunk. A többi már szinte magától megy! A citromos ízvilág igazi klasszikus élvezetet nyújt, amely minden falatnál frissességet csempész a napunkba.
A citromos pöfeteg tökéletes választás, amikor egy könnyen elkészíthető, mégis ízletes házi süteményre vágyunk. De miért is olyan vonzó ez a letisztult édesség?
A világ tele van olyan elbűvölő illatokkal, amelyek képesek rabul ejteni a lelket. Gondoljunk csak a vanília édes, megnyugtató aromájára, a fahéj fűszeres melegségére, vagy a jácint és az orgona virágzó bájára! Az akác virágának frissessége és a citrom üde, energikus illata is mind-mind olyan érzéseket ébresztenek bennünk, amelyektől a szívünk vidáman dobban. Ezek az illatok igazi varázslók, amelyek képesek mosolyt csalni az arcunkra, és elrepítenek minket a boldogság birodalmába.
Szerencsére ezeknek az illatoknak a többsége, vagyis a gazdájuk, ehető, így nemcsak szagolhatjuk, hanem ízlelhetjük is őket. Mondjuk a gyöngyvirággal nem kéne kísérletezni, de a citrom kompromisszum nélkül ehető. Persze, van egy kis kompromisszum, a héja miatt, amit kezelni szoktak különböző gombaölő vegyszerekkel, nehogy megpenészedjen.
A citromhéj manapság egyre inkább vitatott téma, ami különösen érdekes, hiszen dédanyáink idejében már bőséggel használták sütemények ízesítésére. Akkoriban még nem létezett a bio életmód divatja, de a permetezés már akkor is jelen volt. Csak megmosták a gyümölcsöt, és ezzel el is könyvelték a dolgot, hiszen a héj használata nem számított problémának.
A Nébih tesztje óta egyre inkább azt érzem, hogy a citromhéj használatát talán egy kicsit túlzásba visszük. Ennek ellenére én bátran beépítem a saját édességeimbe. Sőt, kifejezetten keresem az alkalmakat, hogy kihasználhassam ezt az ízletes hozzávalót – a citromos pöfeteg pedig tökéletes választás. Ez a sütemény nem igényel bonyolult vagy különleges alapanyagokat, és nem kell a habverő mesterségét tökéletesre fejleszteni ahhoz, hogy elkészíthessük. Ráadásul az elkészítése sem vesz el sok időt, mégis egy ínycsiklandó és divatos édességet kapunk a végén.
A pöfeteg egy különleges édesség, amely egy egyszerű, de ízletes kevert tésztából készül. Legfőbb jellemzője a felületén megjelenő repedések, amelyek a süti porcukorral való borítása alatt egyedi, rusztikus mintázatot alkotnak. Nem szükséges hozzá bonyolult konyhai ismeret; ha a receptet pontosan követjük, a varázslatos hatás magától létrejön.
A nevét a pöfeteg gombáról kapta, ami arról híres, hogy ha már kicsit éltesebb, ugyanígy megrepedezik, mint a süti. Ha meg már nagyon éltes, akkor megbarnul és belül egyszerűen porrá lesz, ami nyomásra kipöfög. Egyébként a pöfetegek általában ehetők, de ez mellékszál.
Készülj fel, mert itt az idő a süti mulatságra! Induljon a pöfeteg ünnep!
Ez egy alaprecept. Csak összehasonlításképpen: a kakaós pöfeteg éppen ugyanígy készül, csak citrom helyett három evőkanál natúr kakaóport teszünk bele, lisztet viszont pont ennyivel kevesebbet. Lehet tehát variálni, de először sajátítsuk el a nagy klasszikust, a citromos pöfeteget!
Végül a tea és kávé társaságában, vagy csak úgy, magában élvezzük el. Talán egy bádog dobozba rejtegetjük, hogy másnapra is maradjon belőle, de valljuk be, ez csupán egy szép, illúzióval teli álom.