Őszi megfázás és fáradtság: hogyan erősítheti meg szervezetét a kihívásokkal szemben?

Mely tápanyagok bevitele kiemelten fontos mostanában, otthoni és iskolai környezetben egyaránt? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy dietetikus szakértő közreműködésével.

Az első iskolai hónap végéhez érve a legtöbb gyerek és felnőtt a kimerültség és a levertség nyomasztó jeleit kezdi tapasztalni, felütik fejüket az első betegségek, az immunrendszer kátyúba kerül. De nem csak lelkileg nehéz a kikapcsolódással és éltető napfénnyel teli vakációnak búcsút mondani. Szervezetünknek is kihívást jelent pótolni a sok jót, amit a nyár magával visz. Hogyan változtassunk életmódunkon, milyen hasznos rutinokat iktassunk be mindennapjainkba, hogy ilyenkor is egészségesek maradjunk?

Amióta az élelmiszerboltok polcain minden évszakban megtalálhatóak friss és fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, a tavaszi fáradtságra való hivatkozás a tél után csupán kifogásnak tűnik. Ezzel szemben az "őszi fáradtság" nem csupán mese, hiszen október elejére a nyáron feltöltődött energiatartalékaink is kezdenek kimerülni. A napfényes órák számának csökkenésével, és az éjszakák hosszabbodásával egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, gyermekeink pedig a természetes fény helyett a mesterséges világítás vagy éppen a képernyők fényénél keresnek szórakozást a megrövidült szabadidőjükben.

A friss gyümölcsfogyasztás csökkenése miatt vitaminraktáraink is látványosan apadnak, ami gyengíti immunrendszerünk hatékonyságát. Nem meglepő tehát, hogy a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, ahol a gyerekek zárt térben tartózkodnak, könnyen teret nyernek a bacilusok és vírusok. A szervezetünk védelmi vonala ilyenkor mintha feladná a harcot.

Ahogy az ősz beköszönt, és elérkezik az iskolakezdés időszaka, különösen fontos, hogy odafigyeljünk az alvás mennyiségére és minőségére. Vaspöriné Csák Szabina, a Pannon Menza vezető dietetikusa hangsúlyozza, hogy érdemes beiktatni vagy fenntartani a rendszeres testmozgást, amennyiben az időjárás kedvező, lehetőleg a szabadban. A pihenés idejét célszerű kirándulásokkal gazdagítani, ahelyett, hogy a televízió vagy más elektronikai eszközök előtt ülnénk. Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy ebben az időszakban, mint mindig, a helyes táplálkozás alapvető szerepet játszik egészségünk megőrzésében.

Nem csak arra van szükség, hogy továbbra is sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, az sem mindegy, milyet. "A helyi, szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a hazai termelők támogatásán túl a tápérték szempontjából sem közömbös: egy messziről hozott termék ugyanis a hosszú szállítás során sokat veszít tápértékéből. Ráadásul, ezeket általában éretlenül szedik le, az érés szállítás közben megy végbe. Vagyis ősszel már ne barackot, de még ne is narancsot fogyasszunk" - tanácsolja a szakember.

A minden kontinensen megtalálható alma például nálunk is kitűnő választás az ősz eleji időszakban is. Ebből a rendkívüli immunerősítő, magas antioxidáns és vitamin tartalmú gyümölcsből több mint 7000 faj ismert, s azok mindegyike gazdag ásványi anyagban és fontos nyomelemekben. Ugyan az alma ma már árában sokkal egzotikusabb gyümölcsökkel versenyzik, megbecsültsége érdemeivel szemben talán még mindig méltatlanul alacsony, pedig magas C- és B- vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő, a benne található kálium a vérnyomáscsökkentés hatékony fegyvere, rostjainak pektinje a bélrendszert tisztítja és az emésztést segíti.

A héjában található polifenolok rendkívül hatékony antioxidánsok, amelyek fontos szerepet játszanak a daganatos megbetegedések megelőzésében. Az alma nem csupán a rák ellen védi a szervezetünket, hanem a szív egészségére is jótékony hatással van, emellett tisztítja a veséket is. Ez a gyümölcs egy igazi méregtelenítő szuperhős, amely segíthet a bélrák és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Október elején érdemes a szőlőt, szilvát és körtét is beiktatni az étrendünkbe – mondja a Pannon Menza dietetikusa. "Ne feledkezzünk meg a közelgő sütőtökről sem, amely vitaminokban gazdag kincs: bővelkedik A-vitamin előanyagában, a béta-karotinban, valamint C-, E- és B-vitaminokban, továbbá vasat is tartalmaz."

Amint a napfény mennyisége csökken, elengedhetetlen, hogy figyeljünk a D-vitamin szintünk megfelelő fenntartására. Az olajos halak, mint például a lazac és a makréla, kitűnő forrást jelentenek, de a tojássárgája is bővelkedik ebben a fontos vitaminban - emeli ki a Pannon Menza szakértője. A bélflóra egyensúlyának megőrzése érdekében érdemes több kefírt és joghurtot fogyasztani, hiszen ezek természetes élőflórás termékek. Bár a probiotikumok mesterséges formában is hozzáadhatók, a bélrendszerben élő jótékony baktériumok támogatásához a természetes megoldások használata a legelőnyösebb. Továbbá, a fermentált élelmiszerek is hozzájárulnak egészségünkhöz: amikor a nyári kovászos uborkák elfogynak, bátran nyúljunk a savanyú káposztához, amely szintén remek választás.

- tanácsolja a dietetikus szakértő. "Az előttünk álló időszak szintén méltatlanul mellőzött alapanyaga a szelíd gesztenye is, pedig C- és B-vitamin tartalma jelentős, kitűnő sejtvédő, és igen sokoldalúan alkalmazható is a konyhában.

Ahogy a tél közeledik, a fahéj, amely gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságairól ismert, valamint a fogfájás ellen is hatékony szegfűszeg egyre nagyobb figyelmet kap. Ezek a fűszerek nemcsak ízesítik ételeinket, hanem egészségünkre gyakorolt jótékony hatásukkal is szolgálnak. Emellett az őszi időszakban a megfelelő folyadékbevitel is kiemelt fontosságú marad. A legjobb választás a tiszta víz vagy ásványvíz, de a "meztelen" gyümölcsteák is remek alternatívát nyújtanak az hidratálásra.

A közétkeztetéssel foglalkozó szolgáltató vezető dietetikusa hangsúlyozta, hogy a közétkeztetés terén a törvény előírja a rövid ellátási lánc alkalmazását. "A cél az, hogy a frissen és éretten leszedett, kiváló minőségű zöldségek és gyümölcsök minél gyorsabban elérjék a fogyasztókat. A jogszabály szerint az elsődleges termelők és az élelmiszer-előállítók, valamint a főzőkonyhák között csupán egy köztes szereplő lehet, hogy minimalizáljuk a tápanyagvesztést" – magyarázta a táplálkozási szakértő. A családi konyhákhoz hasonlóan itt is a frissesség és a minőség elsődleges fontosságú.

Related posts