Másnap is kellemesen puha és ízletes marad a fahéjas csiga, ha egy egyszerű trükköt bevetesz sütés előtt. - Mindmegette.hu

A leveles tésztából készült fahéjas csiga ropogós textúrájú, míg a kelt tésztás változat puha és légies. Az utóbbit sokkal gyakrabban készítjük otthon, és bár tudjuk, hogy nem lenne szabad forrón fogyasztani, egyszerűen képtelenség ellenállni a frissen sült, illatos, langyos fahéjas csigák varázsának. A töltelék mindig kevésnek tűnik, de néha a tészta minden vajat magába szív, így a legfinomabb részek eltűnnek a süteményből. Ahhoz, hogy a frissen sült csigák ne csak az első pillanatban legyenek csodásan szaftos, hanem másnapra is megőrizzék álomszerű ízüket, szükség van egy kis titokra, egy extra hozzávalóra, ami garantálja a tartósságot.

A fahéjas csiga titkos receptje egy édes, vajas kelt tésztán alapul, amelyet Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette nagymestere már többször is bemutatott. Már készített pihe-puha kakaós csigát, igazi amerikai fahéjas csigát – a híres cinnabont –, sőt, kókuszos változatai és máglyarakás is gazdagította már a repertoárját. Azonban a szaftos töltelék titka nem csupán a tészta minőségén, és nem is csupán a vaj és a fahéj mennyiségén múlik, sokkal inkább más, rejtett elemek játszanak fontos szerepet a végeredményben.

A legtöbb recept azt javasolja, hogy a kinyújtott kelt tésztát kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a cukorral elkevert kakaóval vagy fahéjjal. Ez a módszer valóban hatékony, de van egy még jobb megoldás, amely nemcsak a töltelék állagát javítja, hanem a takarítást is megkönnyíti. Ha először az olvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a kiválasztott fűszerrel (akár kakaóval, akár fahéjjal), majd ezt a homogén masszát egyenletesen elosztjuk a tészta felületén, garantáltan minden falatban ugyanolyan ízletes és gazdag tölteléket kapunk. Így elkerülhetjük, hogy a cukor és a fűszerek egyenetlenül oszoljanak el, és a végeredmény minden szempontból tökéletes lesz.

Ha igazán különleges élményre vágyunk, érdemes egy ínycsiklandó karamellágyat kreálni a csigáink számára. Először is, a tepsit gazdagon kenjük meg vajjal, majd szórjunk bele annyi cukrot, mintha éppen kiliszteznénk a felületet. Ezt követően helyezzük el a csigákat a cukros-vajas alapra. A sütés során a cukor varázslatos módon megolvad, és egy fenséges karamellréteg képződik, amely még ízletesebbé varázsolja a csigákat. Az eredmény egy igazán különleges élvezet lesz, amely minden falatnál örömet okoz!

Related posts