Valószínű, hogy eddig nem a legjobban végezted a fogmosást.
Bár a fogmosás a mindennapi életünk szerves része, sokan nem sejtik, hogy egy apró, de jelentős hiba komoly következményekkel járhat fogaink egészségére nézve. Dr. Sahil Patel, brit fogorvos, arra figyelmeztet, hogy a rossz szokások hosszú távon súlyosan károsíthatják a fogzománc védelmét, évekkel csökkentve annak épségét.
Sokan ösztönösen víz alá helyezik a fogkeféjüket, mielőtt a fogkrémet kinyomnák. Ez a módszer bár kényelmesebb és habosabb élményt nyújt, szakértők szerint éppen ez az eljárás csökkenti a fogmosás hatékonyságát.
Dr. Patel a The Sun-nak adott interjújában kifejtette, hogy a fogkrém alapvetően már nedves állagú, így nem igényel további víz hozzáadását. Amennyiben mégis nedvesítjük a fogkefét, a paszta gyorsabban elkezd habzani, ami miatt az emberek gyakran hamarabb kiköpik, mielőtt a hatóanyagok valóban kifejthetnék hatásukat. E megállapítás alapján készült a cikk az egeszsegkalauz.hu portálon.
A korai habzás következménye, hogy a fluorid nem tud elég ideig a fogzománcon maradni, így nem képes hatékonyan megerősíteni azt.
A fogmosás végén alkalmazott automatikus öblítő mozdulat szintén okozhat problémákat. Dr. Patel hangsúlyozza:
Ha közvetlenül a mosás után iszunk vizet, a fluorid jelentős része kimosódik, mielőtt kifejthetné jótékony hatását.
Javaslata alapján érdemes a megmaradt fogkrémet csak kiköpni, viszont vízzel ne öblítsük ki a szánkat. Ezzel a módszerrel a fluorid a fogmosás után is a zománcon marad, így hosszabb ideig biztosítva a védelmét.
Fontos megjegyezni, hogy étkezés után érdemes várni a fogmosással. A savas ételek – mint például a citrusfélék, a bor vagy az ecetes ételek – fogyasztása után, ha azonnal dörzsöljük a fogainkat, az mikrosérüléseket okozhat a fellazult fogzománcban. Érdemes inkább egy kis időt hagyni, hogy a száj pH-értéke helyreálljon, mielőtt nekilátunk a fogmosásnak.
A fogorvosok azt javasolják, várjon legalább 30 percet étkezés után, hogy a nyál természetes úton semlegesíthesse a savakat és visszaállítsa a száj pH-egyensúlyát.


